"Este cu adevarat minunat sa iubesti un barbat care te iubeste si el la randul lui - in felul sau siasa cum ai tu nevoie sa fii iubita. Insa e tragic sa ajungi sa investesti toata iubirea si toata energia in cineva care nu ti se potriveste.
Tinand cont de asta, care e pentru tine acel lucru peste care nu pot trece? Un barbat care te iubeste prea mult? Un tip care te invita in oras si nu vorbeste decat despre el? Dar ce zici despre unul care nu vorbeste deloc? Sau unul care prefera sa se uite la televizor si la meciurile de fotbal decat sa fie cu tine?
Ce "calitati" te fac sa te cutremuri instinctiv? Ca e zgarcit? Mincinos? Indiferent la orice? Gelos si posesiv? Probabil mai atent cu alte femei decat cu tine, atunci cand iesiti impreuna?
Sau poate e vorba de ceva mai putin grav, care te deranjeaza in mod automat. E un tip minunat dar nu se controleaza in exprimari (...) Sigur ca nu vrei sa pari superficiala, dar exista acolo ceva mai profund care nu-ti da pace - si, pur si simplu, nu poti sa iti dai seama ce anume inca.
Poate ca a parut perfect. Dar cu timpul a inceput sa te calce pe nervi.
Atunci cand defectele de caracter si de atitudine incep sa te deranjeze atat de mult, asta se intampla deoarece - fie ca iti dai seama sau nu - incepi sa-ti definesti pragul de suportabilitate - sau, mai de graba, iti pui problema daca poti accepta si merge mai departe cu ceva sau nu.
In lumea afacerilor, asta se traduce prin acel termen sau conditie nesupusa nici unei negocieri care, daca nu este consimtit de catre partea opusa ca atare, duce la anularea afacerii in cauza. Dar in relatiile dintre doi oameni, identificarea unui asemenea punct poate aduce mult mai multe beneficii, pentru ca te ajuta sa intelegi unde a deraiat relatia ta, ce anume trebuie sa faci pentru a repara lucrurile, sau cand sa iti iei adio deoarece, in ciuda faptului ca tu ti-ai dat tot interesul, situatia ramane una imposibil de salvat.
(...)
Un punct de la care nu mai esti dispus sa negociezi este un prag pe care oamenii inteligenti si-l stabilesc, deoarece ei stiu ca atunci cand esti indragostit, esti capabil de multe prostii. Partea interesanta cu privire la plasarea acestor praguri, totusi, ar fi aceea ca ele nu sunt intotdeauna evidente la inceputul unei relatii. Legaturile afective necesita optimism, speranta si idealizare ca sa se poata infiripa. Din acest motiv, pot fi ignorate cu usurinta anumite semne importante de avertizare.
(...)
Daca nu iti poti defini eficient termenii intelegerii, atunci te vei arunca singura intr-un purgatoriu al relatiilor. Iar asta, dupa cum arata si cuvintele, nu este nici rai, nici iad. E doar o stare de fapt in care prezentul este lipsit de orice bucurie si in care nu faci altceva decat sa speri la un viitor mai bun. Purgatoriul relatiilor nu te condamna nici la nefericire vesnica, dar nici nu te elibereaza pentru a avea o existenta plina de bucurii. Nu inseamna decat ca viitorul tau va fi vesnic in balanta.
Oare asa vrei sa traiesti?
De ce sa nu-ti doresti sa stii foarte clar cum stau lucrurile in relatia pe care o ai? Sa stii care sunt limitele pana la care poti merge, astfel incat sa poti face o schimbare in mod inteligent, inainte ca situatia in cauza sa devina un dezastru? Sa stii exact daca problemele vin de la el sau de la tine?
(...)
O definitie mult mai noua si mult mai puternica a ideii de prag de suportabilitate: Un prag de suportabilitate este un acord nefavorabil sau rigid, pe care, odata reperat, il poti folosi ca pe un instrument pentru schimbarea in bine.
Odata ce inveti sa negociezi o astfel de conventie in viata ta sentimentala, vei ajunge intr-o pozitie de reala putere personala si vei putea sa-ti creezi fericirea pe care o meriti."
Escapade in sinceritate - Dr. Bethany Marshall
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu