vineri, 18 noiembrie 2011

Despre infidelitate

 De cate ori nu am auzit pe cineva spunand: "Nu cautam iubirea in afara casniciei, dar pur si simplu s-a intamplat". 
Dr. Shirley P. Glass a descoperit ca, daca sapi mai adanc in infidelitatile oamenilor, poti vedea aproape de fiecare data ca aventura a inceput cu mult inainte de primul sarut furat. Cele mai multe aventuri incep, scrie Glass, cand sotul sau sotia isi face un prieten nou si cand se naste o intimitate aparent inofensiva. Nu simti pericolul atunci, fiindca ce rau poate fi intr-o prietenie? de ce sa nu avem prieteni de sex opus - sau de acelasi sex, pana la urma - chiar daca suntem casatoriti?
Raspunsul, explica dr. Glass, este ca nu poate fi nimic rau in faptul ca o persoana casatorita incepe o prietenie in afara casniciei - atata timp cat "zidurile si ferestrele" relatiei raman la locurile lor. Conform teoriei lui Glass, toate casniciile sanatoase sunt alcatuite din ziduri si ferestre. Ferestrele sunt aspectele din relatiile deschise catre lume - altfel spus, golurile necesare prin care interactionezi cu familia si cu prietenii; zidurile sunt barierele de incredere in spatele carora pazesti cele mai intime secrete ale casniciei tale.
Insa se intampla adesea in cursul acestor asa-zise prietenii inofensive este ca incepi sa impartasesti noului prieten intimitati care ar trebui sa ramana ascunse in interiorul casniciei. Dezvalui secrete despre tine - cele mai adanci dorinte si frustrari ale tale- si te simti bine expunandu-te astfel. Croiesti o ditamai fereastra intr-un loc in care ar trebui sa fie doar zid solid si rezistent si, nu dupa mult timp, te pomenesti ca-ti reversi cele mai intime secrete in urechea acelei persoane noi. Pentru ca nu vrei ca perechea ta sa fie geloasa, pastrezi ascunse detaliile noii prietenii. Procedand astfel, creezi o problema: tocmai ai construit un zid intre tine si perechea ta, intr-un loc prin care ar trebui ca lumina si aerul sa circule liber. Astfel ca intreaga arhitectura a intimitatii tale a suferit o modificare. Toate vechile ziduri sunt acum ditamai ferestrele cu vedere panoramica; toate vechile ferestre sunt batute in scanduri, ca in casele abandonate. Ai intocmit planul perfect pentru infidelitate fara macar sa iti dai seama ce faci.
Asa ca, in momentul in care noul tau prieten iti intra intr-o zi in birou cu lacrimi in ochi din cauza vreunei vesti proaste, cand va incolaciti bratele unul in jurul celuilalt (doar pentru ca vreti sa oferiti un strop de alinare!) si apoi cand buzele vi se ating si realizezi cu un fior ametitor ca iubesti acea persoana - ca ai iubit-o dintotdeauna - e prea tarziu. Pentru ca fitilul a fost aprins. Si acum risti cu adevarat sa te pomenesti candva (probabil foarte curand) in mijlocul resturilor ce a fost viata ta, fata in fata cu perechea ta, tradata si distrusa (pereche la care, apropo, tii in continuare enorm), incercand sa-i explici printre suspine sfasietoare cum n-ai vrut sa ranesti pe nimeni si n-ai crezut ca ti se va intampla vreodata.
Si chiar asa e. N-ai crezut ca ti se va intampla. Dar tu ai construit toate astea si iarasi tu ai fi putut sa opresti totul daca ai fi actionat mai repede. In clipa in care te-ai pomeni ca impartasesti secrete cu cineva cu care mai degraba perechea ta trebuia sa se imprieteneasca, in clipa asta ai, spune dr. Glass, o cale mai inteligenta si mai sincera pe care sa o apuci. Sugestia ei este sa mergi acasa si sa-i spui sotului sau sotiei despre ce e vorba. In linii mari, scenariul are urmatoarele replici: "Trebuie sa iti marturisesc ceva care ma ingrijoreaza. Saptamana asta am iesit la masa de doua ori cu Mark si am fost socata sa-mi dau seama ca discutia a devenit imediat extrem de intima. M-am pomenit ca-i spun lucruri pe care ti le spuneam numai tie. Exact asa cum discutam noi doi la inceputul relatiei noastre, dar ma tem ca am pierdut lucrul asta. Mi-e dor de genul acela de intimitate cu tine. Crezi ca putem face ceva ca sa ... cum sa spun ... sa reaprindem scanteia legaturii noastre?"
Sincer, raspunsul ar putea fi: "NU."
S-ar putea sa nu poti face nimic pentru a reaprinde scanteia legaturii.
....
E foarte posibil ca voi doi sa nu mai reusiti sa rezolvati lucrurile, dar cel putin veti sti mai tarziu ca v-ati straduit sincer sa pastrati intacte zidurile si ferestrele casniciei voastre, iar asta poate fi o alinare.

Fragment din Elizabeth Gilbert - Si am spus Da, o poveste de iubire.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Top Web Hosting | manhattan lasik | websites for accountants